Joggen voor beginners – Hoe start je?

6 eenvoudige tips voor een soepele start en meer plezier tijdens het joggen

Bij de Muddy Angel Run vind je veel modder, schuim en plezier en vijf kilometer vol uitdagende obstakels. Je kunt de 5 km voltooien door te rennen of wandelen met je vrienden. Er zijn geen vereisten en niemand zal worden gediskwalificeerd. Maar zijn deze vijf, totaal haalbare, kilometers niet erg geschikt als een nieuwe uitdaging? Hardlopen is niet altijd leuk en beginnen is vaak erg moeilijk en je verliest snel de motivatie om het vol te houden Vaak is dit te wijten aan een verkeerde benadering. Daarom hebben we 6 eenvoudige maar des te effectievere tips om te slagen in hardlopen, en er uiteindelijk zelfs van te genieten (wacht even!)!

Begin met kleine etappes
Trek je eindelijk je loopschoenen aan en ben je gemotiveerd om te beginnen? Als een goed startpunt kun je je route indelen in secties, die je afwisselend wandelend en joggend aanpakt. Wat denk je van twee minuten joggen en dan twee minuten weer lopen? Je zal langzaamaan je looptijd verlagen en je jogtijd verhogen!

Ga niet te snel
Als ik ga joggen, dan heb ik altijd de neiging om als een jong veulen vol te sprinten. Na een paar minuten is het voorbij en het veulen word al snel een piepende walrus gekweld door de resterende kilometers. Wie kent het niet. Ga daarom niet te snel, omdat je lichaam eerst moet wennen aan de nieuwe sport. En hoe vind je je optimale uithoudingssnelheid? Als indicatie zou je nog steeds normaal moeten kunnen praten met een medejogger

Geef je lichaam rust
Je eerste looptraining was zo leuk dat je gelijk nog een keer wilt gaan? Start niet gelijk de volgende dag. Geef je lichaam een ​​of twee rustdagen om te herstellen van de onbekende last. Dit beschermt je tegen verwondingen en overbelasting. Leer luisteren naar je lichaam en pas je training daaraan aan.

Blijf ontspannen en neem kleine stapjes
Iedereen kan hardlopen, toch?? Hardlopen is ook een technisch veeleisende sport. Probeer altijd met zo min mogelijk inspanning te gebruiken. Dit kan je het beste doen met kleine, eenvoudige stappen. Probeer het!

De juiste hardloopgrond kiezen

Welk grondtype is het beste voor mij als beginner? Moet ik op zachte bosgrond lopen, maar waar ook veel hobbels en wortels zijn die een valkuil kunnen worden of beter op het harde, minder gewrichtsvriendelijke asfalt? Zoals in veel situaties is een goede mix cruciaal. En met een verschillend terrein, breng je ook goede dosis variatie in je looptraining.

Steken- de vijand van elke hardloper
Veel mensen hebben last van steken tijdens joggen. Hier zijn een paar trucs om deze kleine jog-duivel kwijt te raken. Schakel eerst van lopen naar joggen en concentreer je op je ademhaling. Adem rustig en voor regelmatig in, zodat alle gebruikte lucht uit de longen kan ontsnappen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen: haal drie seconden diep adem en adem drie seconden krachtig uit. En hier is een zeer persoonlijke en enigszins ongebruikelijke tip (werkt misschien niet voor iedereen, maar probeer het!): zoek een steen of ander solide object dat je kunt pakken en druk op de steek. Ja, we hebben je gewaarschuwd, het klinkt raar maar test het de volgende keer, als je een nare steek hebt!

Muddy Angels am Laufen