Deelneemster Christa Noordeloos: We willen bijdragen aan meer onderzoek!

Kapster Christa Noordeloos is een ervaren hardloopster en wil graag iets voor een ander betekenen. ‘Ik nam me voor dit jaar die twee zaken maar eens te gaan combineren.’ Dus besloot ze om mee te doen aan de Muddy Angel Run, een modderloop voor vrouwen die jaarlijks wordt georganiseerd. Met als doel: bewustzijn creëren over borstkanker, betrokkenen kracht geven en gewoon op een leuke manier samen sporten. Want of je als deelneemster het parcours van vijf kilometer nou al hardlopend, wandelend of slenterend aflegt, zeker is dat je veel modder, water, schuim en grappige hindernissen tegen zult komen. Ondertussen halen de in het roze gestoken deelneemsters met hun modderloop zoveel mogelijk geld op. En dat gaat, onder meer via de AVL Foundation, volledig naar borstkankeronderzoek.

LOPEN VOOR EEN ANDER

Met een club van elf dames, onder de naam Team Tatsantoo, wordt er nu getraind voor de Muddy Angel Run. Christa: ‘De zwarte sportbroeken, roze t-shirts én roze tutu’s liggen al klaar. We begonnen met 4 nichtjes en twee vriendinnen, maar ondertussen zijn er zelfs twee tantes van in de zestig aangeschoven. Allemaal hebben we iemand in gedachten voor wie we dit doen.’ Voor Christa is dat de moeder van een goede vriendin. ‘Zij heeft maagkanker. Eerst leek er nog hoop op behandeling, maar onlangs bleek haar situatie te zijn verslechterd. Het sterkt me nog meer om mee te doen en geld op te halen.’

DONATIEBOX

In de kapsalon merkt Christa dat bijna al haar klanten worden geraakt als ze vertelt over haar deelname. ‘Iedereen heeft wel een verhaal over kanker.’ Om zoveel mogelijk geld op te halen, heeft Christa in haar kapsalon een donatiebox neergezet. Ook heeft ze online een pagina aangemaakt waar mensen kunnen doneren. ‘We gaan voor een opbrengst van minimaal 750 euro, maar meer is natuurlijk mooi.’

ONDERZOEK IMMUUNTHERAPIE

De opbrengsten komen dit jaar ten goede aan een onderzoek naar borstkanker en immuuntherapie, onder leiding van internist-oncoloog Marleen Kok. Er is helaas maar een kleine groep borstkankerpatiënten bij wie immuuntherapie goed werkt. Bij de allergrootste groep patiënten, die met een ER-positieve borsttumor, in Nederland gediagnostiseerd bij meer dan 11.000 vrouwen per jaar, werkt de immuuntherapie niet. De grote vraag is nu: hoe omzeilt de ER-positieve borstkanker het immuunsysteem? Dit onderzoek zal daar meer inzicht in geven.